Дрехите – знаци и символика

Дрехите – днес модерни и красиви, в миналото – просто необходимост. Днес производителите се стремят да задоволят всеки вкус. Потребителите пазаруват на воля, вече дори и в интернет. Не случайно в онлайн магазини за дрехи се предлагат всякакви модели и цени.

 

Но нека дадем и малко история. Дрехите са един непрекъснат спътник на човека още от най- древни времена. Къде е началото на тази необходимост не е известно официално. Историята е забулена в мистерии и тайни и се предполага,  че първите хора не  са се  нуждаели от такива. Тяхната същност е била така чиста  и съвършена, онази невинност, не познала срама , грозотата и злото.

 

С отърсването от това съвършенство  човек се оказал гол, непълноценен, смъртен и  почувствал  необходимост от промяна. Така се появили първите дрехи, които служели за красота и топлина и предавали един завършен вид на човека. Дрехите определят личността, показват самата индивидуалност,  същността  на човека. Тя показва  вътрешният мир на индивида, определя средата, социалното положение.

 

Носенето на дрехи е характерна особеност   за  всички човешки общества. Те са различни на вид  и размер и   показват духа на времето. Изработват се от различни материи, като  кожа памук и други материи, било получени по синтетичен начин или имащи естествен произход. Те имат различни закопчалки, изработват се чрез шиене, плетене или завързване, така че да покрият различните части на тялото. Те предпазват от студ, горещина, вятър и други климатични особености. Използват се няколко вида дрехи според предназначението им.

 

Бельото е дреха,  която се носи  плътно до кожата  и покрива различни части на тялото.Тези дрехи изпълняват и хигиенни роля спрямо тялото. За предпочитане е да се изработват от памучни материи. Изработват се и от други материи, коприна, синтетика  но не са толкова практични.

 

Друг тип дрехи, съобразени със климатичните особености или социалната среда са красиво изработените всекидневни или официални дрехи,  които красят жените и мъжете. Изработени са от фини материи или по-обикновени според случая. Външните дрехи също са от значение. Те предпазват човека от явления, които съществуват   в природата. Предпазват  ни от студа, горещината, вятъра и затова са много нужни.

 

Нормите,  които определят вида на облеклото се определят от социалното положение, религията пола, обичаите,  професиите, фолклора за различни видове предавания и много   други дадености, които изискват вида на дрехата.Дрехите не показват само красота и индивидуалност, но те са и знак  и показват силата на  въздействието  за определен период или определена традиция. Силна е връзката между дрехите и даденото събитие. Дрехите,  които отразяват традициите са по-специфични  за отделните моменти и от епохата. В миналото традиционните дрехи са конкретно изразени и са показвали социалния статус  - мома, невеста, годеница или старица. Промените,  които настават  с човека  налагат необходимост  от  нови дрехи . Те съпътстват  всяко ново начало като женитба, раждане, кръщене   и смърт. Новите дрехи могат да бъдат официални  или всекидневни във зависимост от повода.





{START_COUNTER}